Zoutwinning in Nederland
Zout uit Nederlandse bodem

Weekjournaal uit 1977: Zoutwinning in ons land en haar toepassingen
Op verschillende plaatsen in Nederland zit winbaar zout in de grond: vlakbij Hengelo in de provincie Overijssel, bij Veendam in Groningen en onder de Waddenzee. Het eerste zout in de bodem van Nederland werd in 1886 gevonden bij Delden in Overijssel, waar men op zoek naar schoon drinkwater bij toeval op een zoutlaag stootte.Zechsteinzee
Vroeger was op de plaats waar nu ons land ligt een zee, de Zechsteinzee. Door opwarming van de aarde verdampte de zee en bleef het zout achter. Dit zout werd in de miljoenen jaren die volgden afgedekt door lagen steen en zand. Het zout ligt nu op een diepte die varieert tussen 350 en 3.000 meter. Men begon in 1886 niet direct met de winning van het zout. Dit gebeurde pas in de Eerste Wereldoorlog toen de zoutimport - met name uit Duitsland - moeilijk werd.Nederlandsche Zoutindustrie
De Nederlandse zoutzieders hebben de winning van zout in Twente lang tegengehouden, maar in 1916 was het zouttekort in Nederland zo gestegen dat Ko Vis meende dat de tijd gekomen was om het Nederlandse zout aan te boren, schreef Wim Wennekes. Ko Vis vroeg een concessie aan. Het duurde echter nog een jaar voordat een wetsontwerp klaarkwam waarin werd vastgelegd dat de N.V. Nederlandsche Zoutindustrie het exploitatierecht van het Twentse zout voor de duur van zestig jaar zou krijgen. Het zoutbedrijf moest een deel van de opbrengst overmaken aan de staat.Boortoren
Vanaf 1918 bouwde men in Overijssel de typische boortorens, die nu als belangrijke voorbeelden van het industriële erfgoed in Nederland worden beschouwd. De meeste boortorens werden vervangen door lage pompgebouwtjes. De boortorens hebben doorgaans hetzelfde ontwerp. De geteerde houten torens lopen taps toe. "De toren is samengesteld uit een houten gebintwerk, geplaatst op betonnen poeren en bekleed met staande houten delen," schreef de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.Zoutwinning
Er wordt nog altijd zout gewonnen in Nederland. Er zijn drie bedrijven bij betrokken: Nouryon, Frisia Zout en Nedmag. De methode om zout te winnen is nauwelijks veranderd. Er wordt een pijp in de grond aangebracht die eindigt in de zoutlaag. Door deze pijp wordt lauw water naar beneden gebracht. Het zout lost ondergronds op in dit lauwe water en dit pekelwater wordt via een andere pijp naar de oppervlakte gepompt. Het pekelwater wordt in de zoutfabriek ingedampt en gedroogd.Zout
Zout wordt al heel lang door de mens als conserveringsmiddel gebruikt. Dit noemt men pekelen. Hoewel voor voedingsproducten als haring en ham in onze tijd betere conserveringstechnieken zijn, wordt pekelen vanwege de smaak nog steeds toegepast. Zout kent nog veel meer toepassingen. Keukenzout wordt als smaakmiddel en smaakversterker bij het koken gebruikt. Daarnaast kennen we strooizout, dat in de wintermaanden wordt gebruikt om gladheid op de wegen te voorkomen en te bestrijden. Zout wordt daarnaast gebruikt in allerlei industriële processen.Zoutwinning in Nederland
In Nederland vindt op verschillende plaatsen zoutwinning plaats. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) winnen drie bedrijven op drie plaatsen steenzout of natriumchloride, dat wij meestal keukenzout noemen: in Overijssel bij Hengelo (Nobian), in Groningen bij Heiligerlee en Zuidwending (Nobian) en onder de Waddenzee bij Harlingen (Frisia). Bij Veendam (Nedmag) wordt magnesiumzout gewonnen.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over de geschiedenis en de cultuur van Nederland waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Geschiedenis Nederland
Geschiedenis NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip bij liefhebbers
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Geschiedenis

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.