Aardappel in Nederland
Zuid-Amerika

Henk de Court Onderwater: De aardappeloogsters
De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Men neemt aan dat Diego de Amalya, een Spaanse ontdekkingsreiziger, de eerste aardappelplant in 1536 uit Peru of Chili naar Europa meenam. De Inca's verbouwden de aardappel toen al honderden jaren in de Andes.Europa
De bewoners van het Andesgebergte konden er mee overleven, want bonen, mais en pompoen gedijden daar niet in de extreme omstandigheden. De Spaanse zeevaarder Diego de Amalva bracht in 1536 de eerste aardappelplant naar Spanje. Spaanse monniken verspreidden de aardappel over Europa. Zij pootten de aardappelplant in hun kloostertuinen. De uitheemse plant werd ook opgenomen in botanische tuinen van universiteiten. Zo groeit de aardappel al sinds de Tachtigjarige Oorlog in de Hortus Botanicus in Leiden. De aardappel werd door Carolus Clusius in 1593 meegenomen naar Leiden, toen hij daar professor werd aan de universiteit.Hongersnoden
Omdat de stengel en de bessen zeer giftig waren, vertrouwden de Europese boeren de aardappelplant aanvankelijk niet. De oorlogen en de hongersnoden in de zeventiende en achttiende eeuw zorgden uiteindelijk voor een doorbraak in Europa. De aardappel is nu wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en maïs. De aardappel neemt dus de vierde plaats in, maar de aardappel biedt verhoudingsgewijs een hoge opbrengst per hectare en is bijzonder voedzaam. Hiermee zou ook de honger in ontwikkelingslanden bestreden kunnen worden, meent de Verenigde Naties.Aardappeloogst

Lucien Simon (1861-1945): De aardappeloogst, 1907
Nachtschadefamilie
De aardappel behoort, net als de tomaat en de paprika, tot de nachtschadefamilie. De groene delen van de aardappel zijn giftig. Het zetmeel wordt bewaard in de voor de mens eetbare knollen. De aardappel bevat een hoog gehalte aan vitamine C, maar is ook een voorname bron van koolhydraten, vezels en vitamine B6. De aardappel werd vanaf de achttiende eeuw in Nederland steeds belangrijker als voedingsmiddel. Het gewas werd in ons land verder ontwikkeld door aardappelkwekers als Geert Veenhuizen (Eigenheimer en Rode Ster) en Kornelis Lieuwes de Vries (Bintje).Aardappeloproer 1917

Aardappeloproer 1917
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over de geschiedenis en de cultuur van Nederland waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Geschiedenis Nederland
Geschiedenis NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip bij liefhebbers
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
van geschiedenis en cultuur.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Geschiedenis

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.